Bitterkoekjesijs

Basisbenodigdheden:

ijsmachine
mixer
zeef
ijskast
diepvriezer.

Ingrediënten voor ongeveer 1,2 liter ijsmix:

720 gram volle melk
100 gram slagroom
180 gram fijne kristalsuiker
150 gram goede amandelmarsepein
20 gram eigeel
12 gram van Wees Bitterkoekjesesprit
18 gram maïzena.

Bereiding:

Klop 20 gram suiker met het eigeel schuimig. Meng 20 gram suiker en wat koude melk met de maïzena. Warm de volle melk, de slagroom en de rest van de suiker tot een temperatuur van 67° C en voeg al roerend het maïzena mengsel toe. Snijdt de marsepein in kleine stukje en los deze op in de massa. Verwarm tot tussen de 80° en 85° C en houdt de massa gedurende 10 minuten op deze temperatuur. Laat daarna afkoelen tot ongeveer 67° C en voeg wat van de warme massa toe aan de eiermassa en vervolgens de Bitterkoekjesesprit. Laat afkoelen tot onder de 20° C. Plaats de mix ongeveer 12 uur in de ijskast.

Draai het ijs na ongeveer 12 uur af in de ijsmachine. Garneer het ijs met geschaafde amandel en serveer daarbij een glaasje van Wees Bitterkoekjes likeur.

Appelmoes met Boerenjongens

Ingrediënten:

1,5 kilo goudrenetten
100 ml water
75 gram suiker
10 gram Appelbrandewijn esprit
10 gram Kaneelesprit
3 eetlepels van Wees Boerenjongens.

Bereiding:

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Breng de appels met het water en de beide esprits aan de kook zonder te roeren. Laat de appels op laag vuur zachtjes garen tot ze zacht zijn. Voeg tot slot de Boerenjongens en de suiker toe en roer goed door elkaar.

Tip: probeer hetzelfde recept eens met fijngesneden boerenmeisjes in plaats van boerenjongens.