History of Geneva or Genever
Geneva is a typical Dutch drink, named after one of her ingredients, the juniperberry. This berry was distilled together with the maltwine to lengthen the flavour. Besides they used to believe that the juniperberry had healing properties. Originally geneva was considered to be rather a medicine than a stimulant. It only became popular in the 18th century.
Old and Young
We know ‘old’ and ‘young´ geneva. Most people suppose that this distinction has anything to do with the age of geneva. That’s not true. The difference is made by the preparation and recipes. Old geneva is made by the traditional method which was the only method they knew before 1900. This method consists of fermenting all types of wheat, followed by distilling this seizure three times. This product is called ´korenwijn´, or maltwine. After distilling this maltwine the fourth time with herbs and juniperberries a very delicate distilled geneva has arisen. A geneva made by the old method. A geneva which you can age on oak barrels for even 20 years, or drink straight away.
Young geneva is an industrial product which only existed after 1900. Industrial geneva doesn´t even know how a barrel looks like. The product was made by fermenting wheats (or sugarbeet) and distilling it once directly until 96% alcohol. The result was a colourless, tasteless and smellless product, which started the perdition of our Dutch geneva culture.
‘A.van Wees distillery de Ooievaar’ produces 17 types of geneva, all of them differ in composition and age.

Het verschil tussen oude en jonge genever
Een echte oude genever wordt bereid volgens de ambachtelijke methode van vóór 1900, met geherdistilleerde moutwijn, jeneverbessen en kruiden. Na bereiding gaat de drank een tijd op fust om te rijpen: bij ons voor periodes van drie maanden tot twintig jaar (afhankelijk van het type genever).
Jonge genever is een recentere uitvinding, die zijn ontstaan dankt aan de introductie van neutrale industriële alcohol gestookt tot 96,2%. Het is een fabrieksproduct dat direct klaar is voor consumptie. Om de teloorgang van smaak te rechtvaardigen bedacht men de naam jonge jenever. Zo’n product past uiteraard niet bij de filosofie en principes van onze familie. Daarom bereiden wij onze jonge genevers op soortgelijke wijze als onze oude genevers. Dit betekent dat onze jonge genevers ook met moutwijn en geherdistilleerde moutwijn worden bereid.
Ambachtelijke genever versus moderne jenever
Wat is het verschil tussen ambachtelijke genever en moderne jenever? Het verschil zit hem zowel in de receptuur als in de bereidingswijze. Moderne – veelal industriële – producten bevatten zelden moutwijn, geherdistilleerde moutwijn laat staan gedistilleerde jeneverbessen en kruiden. Bovendien zien of ruiken ze nooit een houten vat; van rijping is dus geen sprake. Bij Van Wees en de Ooievaar bereiden we oude genever zoals het hoort: van moutwijn gedistilleerd met jeneverbessen en kruiden. Vervolgens lageren we de drank, zodat deze rijpt. Sommige van onze genevers liggen zeker twintig jaar op fust. Zij mogen daarom met recht Zeer Oud genoemd worden.
De wet en Van Wees
Aanvankelijk bepaalde de Europese wetgeving summier waaraan genever moest voldoen om genever te mogen heten. In 2015 kwam er nieuwe regelgeving omtrent gedistilleerde dranken. Genever was daarin vervallen, door onenigheid tussen de vier genever producerende landen: Duitsland, Frankrijk, België en Nederland waren het niet eens over de eisen waaraan genever moet voldoen. Sindsdien is genever vogelvrij. Wilt u daar meer over weten? In ons boek gaan we er uitgebreid op in.
