History of liquor
Around 1600 Dutch trade travellers brought herbs, spices and sugar to the most important Dutch harbour Amsterdam. Amsterdam was the distributor of whole Europe. The monks in Amsterdam started experimenting with the new products, on their never ending search for medicines. They made tinctures and elixirs which tasted rather bitter. Adding sugar was the reason these drinks became popular and further on they where developed by commerce. That’s how liquors were born.
Liqours in Amsterdam
Amsterdam knew a lot of distilleries, which were famous all over the world. Their names still tickle our imagination, such as Forget Me Not, Prick In The Prune, Oil Of Venus.
‘A.van Wees distillery de Ooievaar’ kept on making these liquors.

Onze bereiding van likeur
Iedere likeurstoker heeft zo zijn eigen opvattingen over likeur. Wij zijn trots op ons rijke cultuurgoed en houden dat graag in stand. Daarnaast vinden wij authenticiteit en kwaliteit erg belangrijk. Daarom kiezen wij voor een traditionele bereiding van onze likeuren. Het alcoholgehalte van onze likeuren bedraagt minimaal 24 en maximaal 45 procent.
Werkwijze
Eerst stoken we esprit van brandewijn en fruit, bloemen, noten, kruiden of specerijen. Afhankelijk van het beoogde resultaat bewerken we de verschillende ingrediënten afzonderlijk of samen. Tijdens het stoken verwijderen we alle foezels (onzuiverheden): een proces dat aanleg, scherpte en veel ervaring vereist. Alleen de beste stokers bereiken het optimale evenwicht tussen water (voor de koeling) en vuur.
De juiste balans
We brengen onze likeuren in balans door diverse grondstoffen op verschillende manieren te bewerken: zoals stoken, warm of koud trekken, et cetera. De kunst van een goede likeur maken wordt naar ons idee danig onderschat. Goed gestookte esprit vereist vakmanschap.
De assemblage van een likeur staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte esprits en typen suiker. Proef onze likeuren eens naast een fabrieksproduct en het verschil tussen een goede en een slechte likeur wordt al snel duidelijk!
Dubbele Amsterdamse likeuren
Vanouds waarborgde de aanduiding ‘Amsterdamsche likeur’ een bepaalde kwaliteit. De toevoeging ‘Dubbele’ garandeerde een basis van de beste grondstoffen en de fijnste brandewijnen. Daarnaast gaf het aan dat alle ingrediënten volgens de oorspronkelijke methode waren verwerkt in fijnketels. Deze ketels hebben een rectificeerbol en onderscheiden zich daarmee van ruwketels. Door de rectificeerbol krijgen de distillaten een fijnere bewerking (zie: distilleerproces). Likeuren werden net zo lang werden ‘overgehaald’ (opnieuw gestookt) in deze fijnketels tot alle foezels eruit waren. Het resultaat was een loepzuiver stooksel, oftewel een topproduct. Van Wees distilleerderij de Ooievaar volgt dit procedé nog steeds.
Oudhollandse en Jordaanse likeuren
Oudhollandse likeuren zijn alleen al bijzonder vanwege hun namen. Elke likeur heeft een eigen geschiedenis. De naam verwijst meestal naar de gelegenheid waarbij de likeur werd gedronken. Treffende voorbeelden hiervan zijn Bruidstranen, Kraamanijs en Kwartier na vijven. Ook tegenwoordig is zo’n product een speciaal cadeau bij een bijzondere gebeurtenis. Of gewoon om lekker zelf van te genieten… Het spreekt voor zich dat we al onze Oudhollandse likeuren bereiden volgens de originele receptuur. Jordaanse likeuren zijn eigentijdse creaties ontwikkeld bij ons in de Jordaan. Geen eeuwenoude recepten maar originele vondsten met nieuwe exotische bestanddelen, zoals de yuzu, een citrusvrucht die we uit Japan halen. Dankzij onze uitgebreide kennis van ingrediënten en ons gevoel voor smaakbalans kunnen we verrukkelijke composities samenstellen. We bereiden de Jordaanse likeuren uiteraard ambachtelijk, net als de Oudhollandse en dubbele Amsterdamse likeuren.
De wet en Van Wees
Tegenwoordig mag een product al likeur heten als het alcohol, aroma en suiker bevat. In ons bedrijf hanteren we hogere kwaliteitsnormen dan de wet voorschrijft. Daar zijn we nogal strikt in. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen gebruiken we principieel niet. In plaats van gearomatiseerde alcohol gebruiken wij voor al onze likeuren
uitsluitend distillaten: esprits van 100 procent natuurlijke ingrediënten die we zelf distilleren. Tja, over smaak valt niet te twisten maar over de echtheid van producten wel…
