Oranjebitter Spritz
Vul een groot glas met ijs. Voeg hier 3 delen prosecco of cava aan toe, 2 delen Oranjebitter en vul op met bruiswater.
Vul een groot glas met ijs. Voeg hier 3 delen prosecco of cava aan toe, 2 delen Oranjebitter en vul op met bruiswater.
Heeft u ook zo’n zin om voor de feestdagen ouderwets lekkere gerechten uit uw keuken te toveren? Allicht dat een traditionele Chipolatapudding naar recept van Cees Holtkamp samen met een kleine touch van van Wees bijdraagt aan het ouderwetse Kerstgevoel.
Klop het ei, de eidooiers en 50 gram suiker au bain-marie op. Week de gelatine in het water. Verwarm het daarna op laag vuur tot de gelatine is opgelost, en spatel dit door het eimengsel. Spatel dan de rum en de marasquin erdoor. Klop de slagroom. Spatel dit ook door het afgekoelde eimengsel. Spatel ten slotte het fruit en de bitterkoekjes door het mengsel en schep het geheel in een natgemaakte puddingvorm. Laat de pudding 1 dag rusten in de koelkast, om de smaken goed op elkaar te laten inwerken.
Stort de pudding door de vorm even in heet water te houden, er dan een omgekeerde platte schotel op te leggen en ze samen om te draaien. Verwijder daarna de vorm. Versier de pudding met het verse fruit. Lekker met opgeklopte slagroom en marasquinsaus.
Schraap het merg uit het vanillestokje.
Breng de slagroom, de melk en de helft van de suiker samen met de vanille aan de kook.
Klop de dooiers op met de rest van de suiker.
Giet een beetje kokende melk bij de eidooiers, roer dit goed door.
Giet dit mengsel weer bij de rest van de melk in de pan.
Verwarm het mengsel tot maximaal 76 graden.
Blijf goed roeren en haal de pan vervolgens van het vuur.
Houd de pan enkele seconden in koud water en giet de inhoud dan meteen door een zeef in een schaaltje.
De saus kan warm en koud geserveerd worden, het is maar net wat je zelf lekker vindt.